duminică, 28 februarie 2016

6 sosuri delicioase care previn bolile complicate

Folosite pentru a da savoare mancarurilor, sosurile aromate au beneficii care le depasesc pe cele oferite papilelor tale gustative.

Afla, asadar, ca sosurile pe care le incluzi frecvent in preparatele tale culinare vin la pachet si cu o multitudine de beneficii asupra sanatatii. Iata 6 sosuri delicioase care previn bolile complicate!

1. Sosul Tabasco

Sosul Tabasco este unul dintre cele mai renumite sosuri iuti la nivel mondial. Nu contine decat trei ingrediente - ardei iuti rosii, otet alb si un praf de sare - fapt care il transforma intr-o alegere prietenoasa cu silueta si sanatatea ta, atunci cand optezi sa il folosesti pentru a-ti condimenta preparatele.

Afla ca sosul Tabasco este sarac in calorii si, in plus, datorita capsaicinei, un compus regasit din belsug in ardeii iuti, contribuie la accelerarea metabolismului si, astfel, la arderea mai eficienta a grasimilor din corp.

2. Sosul de mustar

Sosul de mustar, desi utilizat mai putin frecvent la pregatirea bunataturilor culinare, vine la randul sau cu o bogatie de beneficii pentru sanatate. Stiai, de pilda, ca mustarul este un condiment folosit si apreciat din timpuri stravechi?

Motivul pentru care indienii si alte popoare asiatice il consuma de veacuri se refera intocmai la continutul sau nutritional: acizi grasi omega-3 si omega-6, vitamina E, magneziu, calciu, seleniu, fosfor, mangan, fier.

Datorita acestor compusi, sosul de mustar (mustar amestecat cu otet, zahar, ulei, apa) contribuie, printre altele, la reducerea nivelului de colesterol "rau" LDL, mentine sanatatea pielii si a parului, reduce riscul de aparitie a cancerului de colon, de san si gastrointestinal, scade tensiunea arteriala si promoveaza, per total, sanatatea inimii.

3. Ketchupul

Chiar si banalul ketchup, care se regaseste adesea in gospodarie, pare sa aiba beneficii pentru sanatate! Un studiu realizat in 2007 in cadrul Universitatii din Oulo, Finlanda, a descoperit ca acest sos delicios, consumat regulat, determina scaderea nivelului de colesterol LDL, protejand astfel inima de boli complicate.

Pentru a te bucura de beneficiile oferite de ketchup asupra sanatatii tale, opteaza pentru consumul de ketchup fara aditivi si conservati si, eventual, chiar pentru sos de rosii pregatit in casa din ingrediente 100% naturale.

4. Sosul pesto

Aromatul sos pesto, in compozitia caruia intra ulei de masline, busuioc, usturoi si parmezan, este folosit in bucataria italiana si a devenit tot mai popular si in tara noastra in ultimii ani. Pe langa gustul sau incredibil, sosul pesto are si beneficii pentru sanatate, multumita continutului de vitamina A si C, minerale (potasiu si fosfor), acizi grasi omega-3 si fitochimicale.

5. Sosul de usturoi

Sosul de usturoi, in special cel pregatit in casa, nu este doar delicios, ci si foarte sanatos, datorita compusilor care se regasesc in interiorul acestei plante. Un antibiotic natural cu proprietati uimitoare, usturoiul, consumat sub forma de sos sau ca atare, determina scaderea tensiunii arteriale si al riscului de tromboza, hemoroizi si varice, contribuie la reducerea colesterolului si este un ajutor de nadejde in combaterea bolilor tractului respirator.

6. Sosul de soia

Desi are un continut ridicat de sare, sosul de soia ramane unul cu beneficii multiple pentru sanatate, cata vreme este consumat in cantitati moderate. Astfel, sosul de soia, bogat in antioxidanti si vitamine, promoveaza sanatatea sistemului cardiovascular si ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu