luni, 27 iunie 2016

Diwali simbolul victoriei luminii asupra Intunericului




Diwali sau Dipawali sau Deepavali este cea mai mare si mai importanta sarbatoare din India, celebrata in luna octombrie sau noiembrie a fiecarui an, marcand ultima recolta inainte de sosirea iernii. Festivalul si-a extras numele de la cuvintele <rand, sir> (avali) si lampi de lut (deepa) – acele lampi de exterior pe care indienii le aseaza in fata caselor  simbolizand astfel lumina interioara care protejeaza familia de fortele spirituale ale intunericului. Festivalul are aceeasi importanta pentru hindusi la fel cum are Craciunul pentru Crestini.
    India a fost o societate agricola iar oamenii cautau mereu binecuvantarea zeitei bogatiei Lakshmi, ocazie cu care, de Diwali,  inchideau cartile contabile si incepeau sa se roage pentru succes si un inceput bun pentru noul an financiar. Astazi, aceasta practica se extinde si in afaceri, se celebreaza nu numai in India, iar a doua zi dupa Diwali marcheaza prima zi a noului an financiar.
    Indienii sarbatoresc Diwali prin petreceri de familie, cu lampi sclipitoare de lut, focuri de artificii, siruri de lumini electrice, focuri de tabara, flori, impart dulciuri in cinstea zeitei  Lakshmi. Unii cred că Lakshmi rataceste in aceasta zi pe Pamant cautand case in care va fi binevenita. Oamenii isi deschid portile, ferestrele si lampile de lumina pentru a o invita in casa pe Lakshmi.
    De-a lungul secolelor, Diwali a devenit un festival national, apreciat de majoritatea indienilor, indiferent de credinta: hindusi, jainisti, budisti si sikh.
    * In nordul Indiei se sarbatoreste intoarcerea regelui Rama de la Ayodhya dupa ce l-a invins pe Ravana prin randuri de lampi luminoase de lut.
    * In sudul  Indiei se sarbatoreste ziua in care Krishna l-a invins pe demonul Narakasura.
    * In vestul Indiei festivalul marchează ziua in care Vishnu, Salvatorul (unul din principalii zei ai  Sfintei Treimi hinduse) l-a trimis pe regele demon Bali sa conduca lumea subterana.
    In toate interpretările festivalului exista un inel comun: marcheaza victoria binelui asupra raului!
    Comunitatile non-hinduse au alte motive de a celebra sarbatoarea Diwali:
    * In Jainism marchează Nirvana sau trezirea spirituala a lui Mahavira in 15 octombrie, 527 i.Hr.
    * In Sikhism marcheaza ziua in care Guru Hargobind Ji, al saselea  Guru Sikh a fost eliberat din inchisoare.
    Cinci zile de Diwali
    In prima zi de Diwali, gospodinele considera ca este de bun augur sa curate casele pentru primavara si cumpara aur sau ustensile de bucatarie.
    In a doua zi, oamenii isi decorează casele cu lampi de lut sau diyas si creaza diverse modele  pe podele – numite rangoli – cu ajutorul pudrelor colorate sau nisip.
    Aceasta este ziua principala a festivalului, familiile se aduna impreuna pentru a o celebra pe Lakshmi Puja, fac o rugaciune speciala pentru zeita Lakshmi, urmata de mancare imbelsugata si spectacol de artificii.
    Diwali marcheaza prima zi a noului an, prietenii si rudele vin in vizita cu cadouri si rostesc cele mai bune urari pentru noul sezon.
    In ultima zi a Diwali, fratii viziteaza surorile lor casatorite, le ureaza prosperitate, dragoste si mese generoase.
    <Happy Diwali> pentru indieni sau <Tihar> pentru hindusi!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu