duminică, 26 iunie 2016

Navratri



Navratri, Navaratri, sau Navarathri este un festival hindus de cult si de dans. Cuvantul Navaratri literalmente inseamna noua nopti in sanscrita, sensul Nava noua. In timpul acestor noua nopti si zece zile, noua forme de Shakti / Devi sunt venerate. La inceputul primaverii si inceputul toamnei sunt doua intersectii foarte importante de influenta climatice si solare. Aceste doua perioade sunt luate ca oportunitati de cult sacru pentru  Mama Divina. Datele festivalului sunt determinate in functie de calendarul lunar. Fiind cea mai veche religie din lume, hinduismul dispune de sisteme de convingeri numeroase. In hinduism aderenti cred intr-o singura Divinitate omniprezenta, dar poate cult ea / el in oricare dintre manifestarile numeroase, care sunt predominante peste tot India. Navaratri reprezinta celebrarea Zeitei Durga, manifestare ale lui Dumnezeu in forma de Shakti. Dasahara, ceea ce inseamn de zece zile, devine Dussehra in limbajul popular. Festivalul Navaratri sau noua zile de festival devine zece zile ale festivalului cu adaos de ultima zi, Vijayadashami care este punctul culminant. Navaratri este sarbatorita de patru ori pe an. Ele sunt Vasanta Navaratri, Ashadha Navaratri, Navaratri Sharada, si Poushya / Magha Navaratri. Dintre acestea, Navaratri Sharada din luna Puratashi si Navaratri Vasanta a Kala Vasanta sunt foarte importante.
*** Vasanta Navaratri - Basanta Navrathri, de asemenea este cunoscuta sub numele de Vasant Navratras, este festivalul de noua zile dedicate noii forme de Shakti (Mama Zeita) in sezonul de primavara (martie - aprilie). De asemenea, este cunoscut sub numele de Chaitra Navratra. Cele noua zile de festival este de asemenea cunoscut ca Raama Navratri.
*** Gupta Navaratri - Gupta Navratri, de asemenea, sunt menţionate Ashadha sau Gayatri sau Shakambhari Navratri, este a noua zi dedicata noii forme de Shakti (Mama Zeita), in luna Ashadha (iunie - iulie).
*** Sharana Navaratri - Aceasta este cea mai importanta zi de Navratris, si este numita simplu Maha Navratri (Navratri Mare) este sarbatorita in luna Ashvina. De asemenea, este cunoscuta sub numele de Sharad Navaratri, asa cum este celebrata in timpul lui Sharad (inceputul iernii, septembrie-octombrie).
*** Poushya Navaratri - Poushya Navratri, este a noua zi dedicata noii forme de Shakti (Mama Zeita), in luna Pousha (decembrie-ianuarie). Poushya Navaratri este observata in timpul Shukla Pousha Paksha.
*** Magha Navaratri - Magha Navratri, de asemenea sunt menţionate Gupta Navratri, este a noua zi dedicata noii forme de Shakti (Mama Zeita), in luna Magha (ianuarie-februarie). Magha Navaratri este observata in timpul Shukla Magha Paksha.
Navratri este sarbatorita intr-un numar mare de comunitati indiene. Zeita mama se spune ca apare in 9 forme, si fiecare este venerat pentru o zi.
* Durga
* Bhadrakali
* Amba sau Jagadamba, Maica a universului
* Annapurna, cel care confera boabe in belsug
* Sarvamangala, cel care da bucurie
* Bhairavi
* Chandika sau Chandi
* Lalita
* Bhavani
* Mookambika
Navratri este impartit in seturi de trei zile pentru a adora pe trei aspecte diferite ale zeitei supreme.
*** Primele trei zile - Zeita este separata ca o forta spirituala numita Durga, de asemenea, este cunoscut scopul de a distruge toate impuritatile noastre.
*** Al 2-lea set de trei zile - Este adorat ca un datator de bogatie spirituala, Lakshmi, care este considerat a avea puterea  bogatiei caci ea este zeita bogatiei.
*** Ultimele trei zile - Sunt inchinate zeitei intelepciunii, Saraswati. Pentru a avea toate succes in viata. Credinciosi cauta binecuvantările toate cele trei aspecte ale feminitatii divine, prin urmare, noua nopti de cult. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu