sâmbătă, 25 iunie 2016

Raksh Bandan - Sarbatoarea fratilor (Luna plina din august)
Raksha Bandhan (obligatiuni de protectie in hindi, punjabi, Oriya, Gujurati, si multe alte limbi indiene) este un festival hindus, care celebreaza relatia dintre frati si surori. Este sarbatorita in luna plina din luna Shraavana (Shravan Poornima). Festivalul este marcat de legatura rakhi sau firul sfant pe care sora il leaga la incheietura mainii fratelui sau, fratele in schimb ofera un cadou si promit sa aiba grija de sora sa. In mod traditional fratii isi sau reciproc dulciuri sa manance. Nu este necesar ca persoanele sa fie frati de sange bratara rakhi se da oricarui barbat asa devin frati. Istoria Indiei ste plina de femei care ofera bratara rakhi barbatilor solicitand astfel protectie din partea lor.
Povestea dintre Rani Karnavati de Chittor si Mughal imparatului Humayun este dovada cea mai semnificativa in istorie. In timpul erei medievale, in jurul secolul 15, au existat multe razboaie intre Rajputs, Mughals si sultani. Rakhi la acel moment a insemnat o spirit cu caracter obligatoriu si de protectie a surori a fost cel mai important. Cand Rani Karnavati regina vaduva a regelui Chittor si-a dat seama ca ea nu ar putea, in nici un fel sa apere invazia sultanului din Gujarat, Bahadur Shah, ea a trimis un rakhi imparatului Humayun. Imparatul a fost atat de atins de gest, incat a trimis oase  sa o salveze.
Rakhi poate fi, de asemenea, legat si de alte ocazii speciale, pentru a arata solidaritate si rudenie (nu neapărat numai intre frati si surori), asa cum sa intamplat in timpul independentei indiene.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu