vineri, 24 iunie 2016

Bhai Dooj - Festivalul legaturii sacre dintre frate si sora


In India, Legendele sunt considerate ca fiind coloana vertebrala a festivalurilor. Ele au ca scop indrumarea in viata a tinerei generatii. Exista multe legende interesante legate de festivalul Bhai Dooj, care au ca si rol principal semnificatia relatiilor sacre dintre frate si sora. Acest festival se celebreaza in mai multe zile:
* Prima zi: Dhanteras
Prima zi se numeste Chemat Dhantryaodashi Dhanteras de aur, care se incadreaza in a treisprezecea zi a lunii de Ashwin. Cuvantul "Dhan" inseamna avere. In acesta zi se fac slavi lui Yama care aduce prosperitate si bunastare. Acesta zi este considerata de aur deoarece femeile trebuie sa primeasca cu ocazia acestui festival foarte mult aur. Barbatii cumpara aur pentru a avea noroc.
* A doua zi: Chaturdasi Narak
Narak Chaturdashi aussi est cunoscut sub numele de Deepawali Chota. Krishna este venerat ca la ucis pe demonul Narkasur in aceasta zi. Se crede ca aceasta zi deschide calea spre ceruri. Se obisnuieste ca oamenii sa se trezesc dimineata devreme, sa faca un masaj cu un amestec de ulei, faina si haldi (tumericul) inainte de baia de zi cu zi.
* Ziua a treia: Diwali
In aceasta zi, la toate casele hinduse sunt aprinse lampile de lut si sunt facute urari de bun venit pentru Lakshmi, consoarta lui Vishnu
* Ziua a patra: 
Ziua de Anul Nou sau Goverdhan Pooja este numita Padwa aur VarshaPratipada care marcheaza incoronarea regelui Vikramaditya si a lui Vikaram-Samvat

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu