joi, 23 iunie 2016

Dussehra



In lunile de Ashwin si Kartik, hindusii celebreaza o ceremonie de 10 zile cu ritualuri, sarbatori, pentru a o venera pe Zeita mama si triumful Lui Rama peste Demonul Ravana. Dussehra simbolizeaza, de asemenea, triumful zeitei Durga peste demon bivol, Mahishasura. Astfel, aceasta este o celebrare a victoriei binelui asupra raului.
 Aceasta sarbatoare incepe de la Navratri si se termina cu festivalul din a zecea zi "Dussehra". Navratri si Dussehra sunt sarbatori in toata tara, cu ritualuri diferite, dar cu mare entuziasm si energie, deoarece marcheaza sfarsitul verii toride si inceputul sezonului de iarna.
 A zecea zi de Navratri este numita Dussehra, unde targurile sunt organizate in tot nordul Indiei, iar in mijlocul acestora arzand efigii ale lui Ravana. Mai este numit, de asemenea si "Vijayadashmi". In aceasta zi s-a marcat victoria Lui Rama peste Ravana. VijayaDashami este considerata a fi o zi de bun augur pentru gospodarii indiani, care, protejeaza si pastreaza "Shakti" (putere).  Conform Scripturii, prin venerarea "Shakti" pe aceste noua zile gospodarii ating, de trei ori puterea fizica, mentala si spirituala, care ii ajuta sa progreseze in viata fara nici o dificultate.
 "Ramlila" - o adoptarea de viata a Zeului Rama, are loc in timpul celor noua zile inainte de Dussehra. In ziua a zecea se sarbatoreste Dussehra sau Vijay Dasami. Acest ritual avand loc in toata tara, este sarbatorit putin diferit dar oriunde s-ar afla oameni participa cu entuziasm.
 Prin arderea efigiilor, oamenii sunt rugati sa arda rau din ei, si, astfel, sa urmeze calea adevarului si bunatatii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu