miercuri, 22 iunie 2016

Durga Puja



Festivalul de Durga Puja incepe cu Mahalaya, prima fază a lunii in Aswin epilare cu ceara. Oamenii fac rugaciuni pentru stramosii lor la malurile raului orasului, un ritual numit Tarpan. Inaugurarea idolului Zeita incepe din Mahashasthi. Festivalul Puja tine trei zile  Mahasaptami, Mahaastami, Mahanavami. Ritualurile Puja sunt lungi si foarte detaliate si complicate. In aceste trei zile de Mantre, Shlokas si Arati este nevoie de un preot expert pentru a face acest tip de Puja.
* Mahashashthi
In această zi Zeita Durga ajunge in lumea muritorilor, insotita de copiii ei. Ea este primita cu multa fanfara. Dezvelirea fatei idolului este ritualul principal in aceasta zi. Kalaparambho - ritual efectuat inainte de inceperea festivalului Puja
* Mahasaptami
Saptami este prima zi de Durga Puja. Kola Bow sau Nabapatrika este baia facuta in zori. Acesta este un vechi ritual de inchinare. Ei sunt impreuna si venereaza idolul zeitei.
* Mahaastami
A doua zi incepe cu un recital de imnuri in sanscrita pandals puja comunitate cu mii de adepti care fac daruri zeitei. Kumari Puja, zeita mama a fost o parte speciala de ritualuri observate la un numar de pujas traditionale si de uz casnic. Sandhi Puja, marcheaza inter-conectarea dintre Ashtami si Navami Maha Maha.
* Mahanavami
Aceasta este ziua de incheiere a Durga Puja. Principalele puja Navami incep dupa sfarsitul de Sandhi Puja. Bhog Navami este oferita zeitei.
* Dashami
Dupa trei zile de Puja, in Dashami, in ultima zi, oamenii isi iau ramas bun de la Zeita. Cea mai mare parte a comunitatii pujas amana acest moment dar in cele din urma statuia Zeitei este cufundata intr-un rau din apropiere sau lac. Vijaya Dashami este un eveniment sarbatorit in toata tara.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu