marți, 21 iunie 2016

Holi - Festivalul Culorilor din India

Festivalul Holi - Festivalul Culorilor din India, sărbătorit anual la finalul iernii, este marcat în întreaga regiune printr-o serie de festivități și petreceri fastuoase stradale, care explodează de culoare. Holi reprezintă unul dintre cele mai importante festivaluri din India, celebrat cu entuziasm și veselie în ziua cu lună plină, din luna "Phalgun", care este luna martie, conform calendarului gregorian, anul acesta având loc la 24 martie.
Ceea ce face ca Holi să fie atât de unică și specială este spiritul ei, care rămâne același în întreaga țară. Festivalul este unul captivant în care toată lumea este implicată, de la tineri la bătrâni. Semnificațiile sărbătorii sunt venirea primăverii, alungarea demonilor și a tenebrelor iernii. Locurile din piețe abundă de cumpărători frenetici care se pregătesc să înceapă pregătirile pentru festival, pregătiri care încep, în unele case, cu multe zile și săptămâni înainte. Se fac anumite feluri de mâncare specifice festivalului între care amintim: "gujjia", "papri", "ladoo", "burfi", "imarti ", "malpuas".


La primele ore ale dimineții, se prepară culori în apă în care se pune praf de acuarelă de diferite nuanțe de abeer sau gulal, praf care se găsește de cumpărat cu câteva zile înainte de festival. Cel mai bătrân membru al familiei îi stropește pe ceilalți cu culoare în semn de iubire și pentru alungarea spiritelor rele. Copiii se joacă cu apă pentru ca, apoi, pulberea de culori să rămână pe trupurile tuturor. Nimeni nu scapă de valul de culori, pentru că de pe acoperișurile clădirilor copiii neastâmpărați aruncă pulberi colorate asupra trecătorilor.
Mai multe: http://www.agerpres.ro/flux-documentare/2016/03/20/holi-festivalul-culorilor-din-india-13-13-33

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu